pátek 26. srpna 2016

Báječný ostružinový koláč s pařížskou šlehačkou



Ostružiny jsou pro mě jednoznačným favoritem posledních týdnů. Na víkend můžete vyzkoušet jednoduchý a přitom efektní koláč s pařížskou šlehačkou, která těstu dodá báječnou chuť!


Co budete potřebovat:

  • 3 čerstvá vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml pařížské šlehačky (smetany na šlehání)
  • 225 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání 
  • mouka na vysypání formy
  • 350 g čerstvých ostružin



Oddělte od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a žloutky utřete s cukrem a změklým máslem a nakonec vmíchejte pařížskou šlehačku. 

Do mísy prosejte mouku, kypřící prášek a špetku soli, přidejte žloutkovou směs a silikonovou stěrkou zapracujte bílkový sníh. A nakonec do těsta přidejte omyté a osušené ostružiny. Nešetřete jimi! 



Těsto vlijte do koláčové formy vymazané máslem a vysypané moukou, aby se koláč nepřichytil. Co se týče velikosti formy, můžete zvolit průměr od 18 do 28 cm podle toho, co máte doma a nebo jak vysoký koláč chcete mít. 

Formu vložte do trouby předehřáté na 160 - 180°C a pečte asi 15 - 20 minut podle velikosti formy a tedy výšky těsta. Nejste-li si jistí, zda je koláč dostatečně propečený, proveďte test špejlí.

Koláč nechte vychladnout a servírujte ho s kopečkem pařížské šlehačky a čerstvými ostružinami. 


Báječný srpnový víkend a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat