středa 27. července 2016

Ólé! aneb jak na báječnou sangrii



Sangrii jsme poprvé ochutnaly během našeho výletu do Barcelony. A nutno dodat, že první setkání bylo velmi - ehm - "rychlé". Usadily jsme se ke stolečku v restauraci na malou pauzu s tapas (pozn.: takové španělské kanapky či chuťovky) a objednaly si k tomu , jak jinak přece, sangrii. Množství jsme vlastně nijak nespecifikovaly, ostatně ani jsme na ně nebyly dotázány. 

A zatímco jsme čekaly, listovaly v baedekru a snovaly další plány, zjistily jsme, že právě v ten den (jako jediný den v týdnu, který jsme v Barce měly trávit) je možné vidět koridu. Obě se Zuzankou nabuzené četbou Hemingwaye jsme si byly jisté, že tohle si nemůžeme nechat ujít. Současně s tím, kdy nám pohledný snědý Španěl přinesl veliký džbán sangrie, jsme také zjistily, že tahle podívaná začíná asi za hodinu a půl na druhém konci Barcy. Zdolat tapas byla hračka, poprat se se džbánkem sangrie už tak snadné nebylo, ale zvládly jsme to na jedničku, a býčí zápasy jsme stihly právě tak akorát. Nutno podotknout, že během našich španělských cest jsme se setkaly se sangrií různé kvality, ale právě tady nám ji naservírovali poctivou včetně "kapky" brandy. Možná právě proto si chuť sangrie už navždy budu pamatovat takhle, tedy báječně, a navzdory báječné sangrii mi ve vzpomínkách zůstala i korida (její odpůrci nechť prominou).

Chcete-li i vy vyzkoušet tu báječnou chuť, pusťte se se mnou do toho.

Co budete potřebovat:
  • 750 ml dobrého červeného vína
  • 100 ml brandy (možno nahradit i dobrým rumem)
  • 250g (misku) sezónního ovoce dle vlastní chuti (např. meloun, jablko, třešně, hroznové víno, jahody, pomeranč...)
  • trochu - cca 200 - 250ml) sodovky
  • led

Ovoce nakrájejte. Připravte si takový ovocný koktejl, jaký máte rádi. Já osobně si sangrii neumím představit bez kousku melounu, nektarinky a plátků pomeranče, ale výběr konkrétního ovoce není dogma. 

Ovoce vložte do džbánku, zakápněte je brandy a nechte chvíli (pár minut) nasáknout. Poté přilijte víno, sodovku a led. Množství sodovky a ledu volte podle toho, jak silnou sangrii chcete mít.


Některé recepty pracují i s třtinovým cukrem či vymačkanou pomerančovou šťávou, ale sama za sebe se domnívám, že sladkou chuť dodá nápoji ovoce a přidaný cukr už tak není nutný.

Naopak nezbytností je podávat sangrii pěkně vychlazenou!


Tak mějte báječné léto!





Žádné komentáře:

Okomentovat