středa 22. června 2016

Báječný lehký salát s křepelčími vajíčky



Tenhle lehoučký salát může být báječnou rychlou letní večeří společně s opečenou bagetkou, ale stejně tak i přílohou k masu nebo součástí složitějšího více chodového menu jako předkrm. Je zdravý, lehký a díky kombinaci různých druhů zelených salátů nabízí i příjemnou paletu chutí. Každé jaro vysadím do truhlíků směs všemožných salátů, některé se osvědčí, jiné méně, ale kromě toho, že vypadají pěkně v truhlíku, stačí se natáhnout, otrhat pár lístků a pestrý zelený salát je na světě.

Co budete potřebovat (na cca 4 porce):
  • 100 g různých druhů salátů 
  • 12 křepelčích vajíček
  • 1 balení ančoviček
  • 50 g kozího sýra
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce balsamikového krému s pomerančovou příchutí
  • sůl (není podmínkou)
  • pepř

Základem úspěchu je v tomto případě mix salátů. Já zvolila vedle klasického hlávkového salátu - volte spíše menší, křehčí lístky, taky rukolu, polníček a dvě barevné variace mangoldu. 

Báječně se hodí ale i římský salát, i ten si můžete vypěstovat (nebo samozřejmě koupit) ve více barevných variacích, načechraný salát frisee, výraznou chuť dodají listy mladého špenátu, kterými můžete nahradit polníček. Nakyslou chuť pak dodá zahradní šťovík, i ten je možné najít ve více barevných variantách.

Uvařte křepelčí vajíčka, nejlépe tzv. na hniličku, tedy tak, aby bílek byl pevný a žloutek sice už ne tekutý, ale přesto měkčí a vláčný, no prostě na hniličku:-). U křepelčích vajíček to znamená obvykle cca 2 minuty ve vroucí vodě. Vajíčka pak rychle zchlaďte v ledové vodě, aby se dobře loupala. Oloupaná vajíčka rozpulte.

Ančovičky nechte okapat od oleje a nasekejte na drobno.

Kozí sýr nakrájejte, nadrobte na kostičky cca 1x2cm.

Do uzavíratelné sklenice dejte olej, balsamikový krém a na hrubo namletý pepř, sklenici uzavřete a jako v šejkru pořádně protřepejte. V tomto případě se mi obzvláště osvědčil pomerančový balsamikový krém, ale nebojte se experimentovat i s dalšími chutěmi.

Omytý a osušený salát smíchejte, nebudete-li připravovat velkou mísu pro všechny, ale jednotlivé porce, dejte si záležet na tom, aby každá porce obsahovala všechny použité druhy salátových listů. Větší listy (např. hlávkového salátu či salátu římského) natrhejte.

Na salát poklaďte rozpůlená křepelčí vajíčka, nasekané ančovičky a kozí sýr. Salát můžete podle chuti osolit, ale podle mě už to není nutné. A nakonec salát pokapejte dresinkem.

Dobrou chuť a báječné slunečné letní dny!


Žádné komentáře:

Okomentovat