pátek 18. března 2016

Taštičky z listového těsta se špenátem a ricottou


Dnes můžeme náš postní jídelníček obohatit receptem inspirovaným arabskou kuchyní. 

Co budete potřebovat:
  • balíček listového těsta
  • 200 ml ricotty
  • 250 g čerstvého špenátu
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • vejce
  • kapku olivového oleje
  • lněná semínka nebo seminka chia na posypání

Listové těsto rozválejte na plát tenký cca 2 mm. Vykrajovátkem nebo třeba obrácenou sklenicí vykrájejte z těsta kolečka. Já chystám taštičky často jako malý zákusek na "babinec" a k vínu, takže volím kolečka o velikosti max 10 cm, ale pokud budete chtít taštičky připravit k večeři a nebo třeba dětem k svačině do školy, nebojte se ani koleček o průměru 15 - 20 cm.

Teď je potřeba připravit náplň. Oprané špenátové lístky zbavte stopek a špenát spařte vroucí vodou (stačí jen přelít) a hned ho zase ochlaďte v ledové vodě, aby si zachoval chuť a barvu. Do menších taštiček lístky pokrájejte. Utřete stroužek česneku se špetkou soli a smíchejte se špenátem. Přidejte ricottu a vypracujte vidličkou nebo stěrkou hladký krém, který dochuťte solí a pepřem.


Lžičkou přeneste krémovou náplň na kolečka těsta, kolečko přeložte tak, aby vám vznikla kapsička či taštička a lehkým stiskem prstů k sobě přitlačte okraje. Hotové  a naplněné taštičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na cca 160°C. Pečte asi 15 minut. 


Mezitím si rozšlehejte vejce s kapičkou olivového oleje, stačí množství asi na polovinu čajové lžičky. Po 15 minutách pečení potřete povrch taštiček rozšlehaným vajíčkem. Pečte dalších 5 minut, poté taštičky otočte, potřete vajíčkem i druhou stranu a tu posypte lněnými semínky nebo semínky chia. Budete-li chtít změnu a pokud si hystericky nehlídáte sůl, můžete povrch posypat třeba i hrubozrnnou solí. Pečte dozlatova ještě cca 5 minut.


Plněné taštičky jsou báječnou chuťovkou k vínku i čaji a stejně tak báječnou rychlou večeří nebo svačinkou pro děti do školy.

Tak báječný den a neméně báječnou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat