Polévka minestrone může mít mnoho různých
podob. V podstatě jde o zeleninový vývar ze sezónní zeleniny, mění se tak
nejen měsíc od měsíce, ale i region od regionu podle toho, co a kde roste, co
se kde pěstuje. Název odkazuje ze všeho nejvíce k technologickému postupu
než k ingrediencím.
Protože jsem o víkendu měla doma „velkého
malého marůdka“ s chřipkou, rozhodla jsme se právě pro minestrone, protože
je to polévka vydatná a zdravá.
Co
budete potřebovat:
- 3 mrkve
- 1 větší petržel
- ¼ bulvy celeru
- 8 cherry rajčat
- 8 růžičkových kapustiček
- Středně velkou červenou cibuli
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Špetku tymiánu a bazalky
- 3 kuličky nového koření
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 l zeleninového vývaru
V hrnci rozpalte olivový olej a nechte
na něm zesklovatět na drobno nasekanou cibuli. Přihoďte plátky česneku a na
kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (velikost brunoise). Promíchejte a
nechte restovat. Poté přidejte na čtvrtiny nakrájená rajčátka a kapustičky, opět
promíchejte, osolte a opepřete. Zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte
zásobu domácího vývaru v mrazáku, můžete použít čistou vodu, ale
s vývarem bude mít minestrone daleko silnější chuť. Přidejte pár kuliček
nového koření a nechte na mírném ohni vařit, až bude zelenina vařená al dente.
Obvykle spočívá kouzlo minestrone také
v tom, že se můžete pokochat i očima pestrostí použité zeleniny.
V tomto konkrétním případě jsem se ale rozhodla zeleninu rozmixovat. Získala
hustou, téměř krémovou konzistenci. Především jsem potřebovala Zuzanku trochu
ošidit a zbytečně neupozorňovat na fakt, že jsem do minestrone propašovala ne
právě oblíbenou růžičkovou kapustu. A pak to byla polévka pro marůdka a to je
vždycky vítáno, když má polévka krémovitou hladkou konzistenci a tak nějak
dobře klouže do bříška. V době, kdy řádí chřipková epidemie, kam se
podíváte, je to snad dobrý tip i pro Vás a Vaše malé i velké marody.
Na závěr jsem polévku ještě prohřála,
dochutila tymiánem a sušenou bazalkou.
Přeju Vám pevné zdraví a báječný začátek
týdne!
Žádné komentáře:
Okomentovat