pondělí 22. února 2016

Zimní minestrone



Polévka minestrone může mít mnoho různých podob. V podstatě jde o zeleninový vývar ze sezónní zeleniny, mění se tak nejen měsíc od měsíce, ale i region od regionu podle toho, co a kde roste, co se kde pěstuje. Název odkazuje ze všeho nejvíce k technologickému postupu než k ingrediencím.

Protože jsem o víkendu měla doma „velkého malého marůdka“ s chřipkou, rozhodla jsme se právě pro minestrone, protože je to polévka vydatná a zdravá.

Co budete potřebovat:
  • 3 mrkve
  • 1 větší petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 8 cherry rajčat
  • 8 růžičkových kapustiček
  • Středně velkou červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Špetku tymiánu a bazalky
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 l zeleninového vývaru



V hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět na drobno nasekanou cibuli. Přihoďte plátky česneku a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (velikost brunoise). Promíchejte a nechte restovat. Poté přidejte na čtvrtiny nakrájená rajčátka a kapustičky, opět promíchejte, osolte a opepřete. Zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte zásobu domácího vývaru v mrazáku, můžete použít čistou vodu, ale s vývarem bude mít minestrone daleko silnější chuť. Přidejte pár kuliček nového koření a nechte na mírném ohni vařit, až bude zelenina vařená al dente.

Obvykle spočívá kouzlo minestrone také v tom, že se můžete pokochat i očima pestrostí použité zeleniny. V tomto konkrétním případě jsem se ale rozhodla zeleninu rozmixovat. Získala hustou, téměř krémovou konzistenci. Především jsem potřebovala Zuzanku trochu ošidit a zbytečně neupozorňovat na fakt, že jsem do minestrone propašovala ne právě oblíbenou růžičkovou kapustu. A pak to byla polévka pro marůdka a to je vždycky vítáno, když má polévka krémovitou hladkou konzistenci a tak nějak dobře klouže do bříška. V době, kdy řádí chřipková epidemie, kam se podíváte, je to snad dobrý tip i pro Vás a Vaše malé i velké marody.


Na závěr jsem polévku ještě prohřála, dochutila tymiánem a sušenou bazalkou.


Přeju Vám pevné zdraví a báječný začátek týdne!

Žádné komentáře:

Okomentovat