neděle 28. února 2016

Pečené batáty s meruňkovou majonézou



Batáty jsem objevila už před svojí cestou do Jižní Ameriky, ale tam jsem se rozhodně přesvědčila o jejich mnohostranném využití v kuchyni. Dneska nicméně začnu s jednoduchým "evropským" receptem, který jsem si náramně oblíbila. Batáty, podobně jako třeba topinambury, bývají laicky označovány jako sladké brambory, a to i přesto že se od sebe tyhle tři rostliny botanicky výrazně liší. Označení sladké brambory je nicméně dobře popisné.


Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 4 středně velké batáty
  • olivový olej
  • hrubozrnnou sůl
  • pepř
  • volitelně pár snítek tymiánu
  • 100 ml majonézy
  • 2 čajové lžičky meruňkového džemu
  • volitelně 1 sušenou meruňku



Batáty oloupejte a nakrájejte podélně na osminy. Batáty mají sytě oranžovou barvu a strukturou se podobají možná spíše mrkvi. Do pekáčku stříkněte trochu olivového oleje, vložte nakrájené batáty, lehce opepřete a dejte do trouby rozpálené na cca 180°C péct na 30 - 40 minut.

Mezitím si připravte majonézu. Smíchejte majonézu s 2 lžičkami meruňkového džemu a případně s nadrobno nasekanou sušenou meruňkou.

Když jsou batáty pečené, měly by být dost měkké, aby se do nich zlehka zapíchla vidlička, ale nesmí se rozpadat či být "blátivé". Děrovanou naběračku je přendejte na papírovou utěrku a krátce z nich nechte odsát přebytečný olej. Před servírováním je osolte hrubozrnnou solí a podle chuti je můžete dochutit lístky tymiánu. 


Batáty se budou se sladkou meruňkovou majonézou báječně doplňovat. 

I když není potřeba zanevřít ani na domácí bramborové hranolky, u batátů určitě oceníte jejich vyšší obsah vitamínů a především jejich nižší objem kalorií, ten je ve srovnání s bramborami nižší o více než polovinu a glykemický index dokonce o dvě třetiny. 

Báječný večer!

Žádné komentáře:

Okomentovat