K tomu, abyste sklízeli obdiv v kuchyni, nemusíte mít v hlavě miliony receptů, ale musíte umět využít, variovat a inovovat ty, které už znáte.
Tak jsem to udělala i já, když jsem před týdnem chystala narozeninový večírek pro kamarádku Soňu a lámala si hlavu s dortem. Vím sice, že jedním z nejoblíbenějších Soníkových dortů je Victoria Sponge, tedy piškot se šlehačkou a jahodami, ale taky vím, že Soňa podobně jako já ráda vaří ze sezónních surovin. A tak jsem si vzpomněla na banánový chlebíček, báječný kořeněný dezert jako stvořený pro zimní oslavu.
Co budete potřebovat:
- 125 g másla
- 170 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 3 větší nebo 4 menší banány
- 225 g hladké mouky
- 1 čajovou lžičku kypřícího prášku do pečiva
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- Špetku mletého hřebíčku
- 1 čajovou lžičku nastrouhané pomerančové kůry (může být i sušená)
- 50 g ořechů (vlašských nebo pekanových)
- Špetka vanilky
- 1 polévková lžíce rumu
- 30 g rozinek
- 120 g medu
- 100 g čokolády
Na krém:
- 300 g ricotty
- 100 g crème frâiche
- 60 g moučkového cukru
A ještě:
- hrst zlatých rozinek
- čajovou lžičku zlatých perliček
- zlatou práškovou potravinářskou barvu
- hrstku cukrových vloček
Postup, jak na korpus, najdete mezi staršími příspěvky na blogu, je to ne-obyčejný banánový chlebíček, stačí kliknout na tenhle odkaz: Báječný banánový chlebíček.
Zatímco bude banánový dortík chladnout, připravte si krém. Ten ušlehejte z ricotty, crème frâiche a moučkového cukru. Když ho budete chtít vylepšit, můžete do krému přidat pár kapek brandy, madeiry nebo mandlového či ořechového likéru.
Krémem potřete i vršek dortu a pak přijde na řadu zdobení! Protože Soňa má srdce ze zlata, bylo jasné, že já dám dortu luxusní zlatý punc. Posypala jsem ho zlatými rozinkami a jedlými zlatými perličkami, mezi ty přidala pár cukrových vloček, vždyť je přece zima (i když bez sněhu). A nakonec přišla ke slovu zlatá prášková potravinářská barva.
Snad dortík udělal Soně radost a chutnal. A vy nečekejte na narozeniny a vyzkoušejte ho třeba v sobotu!
Dobrou chuť!
Zatímco bude banánový dortík chladnout, připravte si krém. Ten ušlehejte z ricotty, crème frâiche a moučkového cukru. Když ho budete chtít vylepšit, můžete do krému přidat pár kapek brandy, madeiry nebo mandlového či ořechového likéru.
Krémem potřete i vršek dortu a pak přijde na řadu zdobení! Protože Soňa má srdce ze zlata, bylo jasné, že já dám dortu luxusní zlatý punc. Posypala jsem ho zlatými rozinkami a jedlými zlatými perličkami, mezi ty přidala pár cukrových vloček, vždyť je přece zima (i když bez sněhu). A nakonec přišla ke slovu zlatá prášková potravinářská barva.
Snad dortík udělal Soně radost a chutnal. A vy nečekejte na narozeniny a vyzkoušejte ho třeba v sobotu!
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat