středa 24. února 2016

Báječný indický dhál z červené čočky s vůní koriandru




Recept na dhál jsem si přivezla ze své cesty po Srí Lance před třemi lety. Připravovali ho tam v mnoha různých obměnách a já si ho úplně zamilovala. Díky němu jsem si oblíbila luštěniny vůbec. Do té doby jsem jedla vlastně jen čočku na kyselo o Vánocích. Dhál mimochodem znamená luštěninu, a to ve všech jejích podobách, ale z červené čočky se stal můj absolutní favorit. 

S dhálem je to trochu jako s indickým curry, může mít bezpočet podob, základem jsou sice vždy luštěniny, ale jinak představuje trochu jídlo "co dům dal". A díky všemu možnému báječnému, voňavému jihoasijskému koření nikdy nenudí!

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 350 g červené čočky
  • 100 g naklíčeného munga
  • 2 červené chilli papričky
  • 1 žlutá chilli paprička
  • sladká červená paprika (případně kapie)
  • sůl
  • pepř
  • špetku šafránu nebo kurkumy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • středně velkou červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • středně velké masité rajče
  • 2 - 3 polévkové lžíce rajské šťávy nebo protlaku
  • kousek zázvoru
  • garam masalu
  • hrst lístků čerstvého koriandru

Červenou čočku propláchněte studenou vodou, dejte do kastrůlku, zalijte vodou, osolte a nechte vařit. Červená čočka bude vařená jedna dvě, rozuměj asi 15 minut. Přidejte špetku šafránu nebo kurkumy a nechte krátce ještě několik minut. 

Mimochodem kurkuma je tzv. indický šafrán. Barvu má obojí koření identickou, ale zatímco u šafránu se v kuchyni užívají čnělky  nebo pestíky z květů a je tedy poměrně drahý, kurkuma je povařený, usušený a rozemletý kořen indické rostliny zvané kurkumovník dlouhý a rozhodně vám neudělá průvan v peněžence.



Zatímco se bude vařit čočka, spařte naklíčené mungo fazolky a rajče. Rajče oloupejte a nakrájejte. Cibuli nasekejte na drobno, česnek na jemné plátky a oloupaný zázvor pokrájejte na co nejjemnější kousky. Zázvoru stačí kousek cca 2 cm. Chilli papričky podélně rozkrojte, odstraňte špičkou nože semínka a pokrájejte.


V kastrolu nebo woku rozpalte olivový olej, nechte zesklovatět cibulku. Pak přidejte česnek, jednu červenou a jednu žlutou chilli papričku, zázvor. Vše zamíchejte tak, aby se chilli papričky začali jen lehce "přichytávat", poté přidejte rajče, můžete ho vidličkou ještě trochu rozdrtit, a rajskou šťávu. Za občasného míchání počkejte, až se suroviny pěkně propojí a odpaří se tekutina.


Vmíchejte nakrájenou červenou papriku, čočku a mungo fazolky, důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny propojily a prohřály a indický šmak završte špetkou garam masaly. Zbývající chilli papričku krátce na sucho orestujte na pánvičce. Dochuťte podle potřeby špetkou soli a pepře.

Každou porci na talíři dozdobte čerstvými lístky koriandru a opečenou chilli papričkou.

Dhál chutná skvěle i samotný, ale pokud budete hledat vhodnou přílohu, báječně chutná s arabskými chlebovými plackami. Před nedávnem jsem narazila na placky s česnekem a koriandrem a ty jsou úplně nejbáječnější!



Díky všemu voňavému koření, zázvoru a chilli papričkám mám dhál nejraději právě sundaný z plotny, zvláště v chladných podzimních a zimních měsících vás pěkně zahřeje. Ale když náhodou trocha zbude, můžete si ho studený společně s arabským  chlebem vzít druhý den do práce k obědu či ho připravit dětem jako exotickou svačinku do školy. 

Báječný postní den!   

Žádné komentáře:

Okomentovat