sobota 13. února 2016

Báječné špenátové rizoto



Ač nejsem z přesvědčení vegetarián, miluju řadu pokrmů bez masa. A rozhodně se občas stane, že mám prostě shodou okolností týden či dva "vegetariánské". Mezi moje oblíbené recepty patří všechna možná rizota, samozřejmě i to s kuřecím masem, které vařívala moje babička i maminka, ale o tom dnes samozřejmě řeč nebude. Pusťme se do rizota se špenátem.

Co budete potřebovat:
  • 400 g rýže typu Arborio
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 200 g čerstvého špenátu
  • cibuli
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • špetku šafránu
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 100 g parmezánu, možno nahradit sýrem Grana Padano


Uvařte rýži podle návodu tak, aby byla al dente. 

Spařte čerstvý špenát. Stačí ho pouze přelít vařící vodou a následně propláchnout vosou studenou. Zachová si tak maximum živin i svoji typickou barvu.


V hluboké pánvi či kastrolu rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět na drobno nasekanou cibulku, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a spařený špenát. Promíchejte a nakonec přidejte rýži. Promíchejte a zalijte vývarem, míchejte. Poté přidejte ještě bílé víno a a špetku šafránu, která dodá pokrmu krásnou  žlutou barvu a nezaměnitelnou vůni. Za občasného míchání vařte na mírném plameni, dokud se přebytečné tekutiny nevstřebají.

Rizoto by mělo mít vláčnou konzistenci, ale jednotlivá zrnka rýže by si přesto měla zachovat určiztou pevnost. Budete-li mít pocit, že není dost vláčné a spojené, můžete část parmezánu nastrouhat do rizota, dokud je ještě na plotně.

Rizoto servírujte s několika hoblinkami parmezánu  nebo sýra Grana Padano. 



Vyzkoušejte tenhle recept a dejte Vašemu postnímu jídelníčku italský šmrnc. A pokud se snad nepostíte, tak si prostě užijte tuhle báječnou dobrotu!

Žádné komentáře:

Okomentovat