úterý 5. ledna 2016

Paříž kulinární I. - Z deníku kavárenského povaleče



Při svých opakovaných návštěvách Paříže jsem se měla mnohokrát možnost přesvědčit, že Francouzi - a Pařížané obzvláště - prostě umí žít. A vždy při svém návratu myslím na to, že by bylo pěkné, kdybych něco z jejich umění užívat si života uměla přenést do toho svého. Tohle předsevzetí se sice netýká pouze jídla, ale tady a teď bude řeč právě o něm.

Život kavárenského povaleče

Nedílnou součástí života Pařížanů je kavárenská kultura. Vysedávání v kavárničkách je jedna z věcí, které si všimnete při procházkách pařížskými ulicemi. A i když i v romantickém městě na Seinou narazíte na logo Starbucks a dalších pseudo kavárenských řetězců, jsou tahle místa častěji cílem turistů než opravdových Pařížanů a Pařížanek. 

Pravá pařížská kavárna má samozřejmě vnitřní i venkovní sezení, přičemž venkovní sezení je vždycky obsazeno dříve, a to dokonce i v zimě (i když pařížská zima není tak úplně "opravdová" zima). Zčásti je tomu tak nejspíš nejspíš i proto, že uvnitř je zakázáno kouření. A Francouzi milují svoje zlozvyky!  Hlavním důvodem je ale možnost být uprostřed dění, možnost vychutnávat si atmosféru, cítit tep města. A i když jsou kavárny místem setkávání se, stejně tak jsou i místem, kde můžete být sami a přesto se necítit osaměle.

Jak si vychutnat ráno 


Samozřejmě v kavárně! I když ve většině pařížských kaváren už si můžete dnes objednat i vydatnou anglickou snídani, Pařížanky snídají silnou (obvykle černou) kávu, čerstvý džus a croissant případně křupavou a drobivou bagetku s máslem a džemem. Ta správná bageta má tvrdou křupavou krustičku, až máte téměř odřené patro. A samozřejmě jak croissant, tak bageta drobí. Drobí hodně! Takže když dosnídá Francouz, prostě to poznáte!


Kir  

Mým letošním pařížským objevem je lahodný koktejl, často nabízený jako aperitiv -  Kir, případně Kir Royal. Základem je rybízový likér - créme de cassis. Objednáte-li si Kir, dostanete créme de cassis se suchým bílým vínem, pod názvem Kir Royal se skrývá créme de cassis s šumivým vínem, sektem. Obě varianty jsou lahodné a osvěžující, prostě báječné. A hádejte, co nechybělo v mém kufru při návratu domů?



Bon apetit!






Žádné komentáře:

Okomentovat