středa 7. října 2015

Báječné dýňové rizoto se šafránem


Jakmile zvládnete postup na klasické italské rizoto, pak máte vyhráno, neboť to je možné v různých ročních obdobích obměňovat sezónními potravinami. V říjnu ho vyzkoušejte s dýní a určitě neprohloupíte. Já sáhla po dýni hokaido, ale velmi dobře se hodí i dýně máslová, muškátová tykev s příjemně kořeněnou chutí a vůní nebo dýně špagetová, u které ale doporučuji oloupat slupku před další úpravou, protože bývá tužší, tvrdší.

Co budete potřebovat (cca 4 porce):
  • 400 g kulaté rýže, ideální je odrůda arborio
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 3 polévkové lžíce másla
  • středně velkou cibuli
  • menší dýni hokaido
  • sůl
  • hrubě mletý pepeř
  • špetku šafránu
  • cca 50 g parmezánu
  • pár snítek bazalky


Rýži propláchněte ve studené vodě, v kastrolu zalijte zeleninovým vývarem (trochu - asi 100 ml - si ponechte na později), osolte a na mírném ohni nechte přivést k varu a duste ji do měkka. Pokud nejste vegetariáni, můžete použít i masový vývar, já se obvykle řídím vlastními chutěmi a také stavem zásob předpřipravených vývarů v mrazáku. 

Zatímco se vaří rýže, nakrájejte na jemno cibulku. Barevně i chuťově bych v případě dýňového rizota sáhla po červené cibulce, ale není to nezbytnost. Dýni nakrájejte na kostičky o straně cca 1 cm. 


V hlubší pánvi, woku nebo nižším kastrolu rozpalte olivový olej, cibulku nechte zesklovatět. Pak přidejte kostičky dýně, okořeňte na hrubo namletým pepřem, orestujte je a zalijte zbytkem vývaru, přiklopte pokličkou a krátce poduste.

Jakmile je rýže hotová al dente, přidejte ji k dýni, zalijte vše suchým bílým vínem. Vmíchejte špetku šafránu. Těsně před dokončením přidejte máslo a asi polovinu parmezánu nastrouhaného na jemno a naposledy zamíchejte. 

Na talíři už jen ozdobte bazalkou a parmezánovými hoblinkami a můžete nosit na stůl. Takové rizoto je hotové za 40 minut, takže i pokud potřebujete rychlou teplou večeři, je to skvělá volba.

Když si dýňové rizoto oblíbíte tak jako já, můžete ho podle chuti obměnit namísto bazalky třeba voňavým tymiánem nebo šalvějí.


Dýňové rizoto je skvělým podzimním pokrmem nejen proto, že je prostě dýňový čas, ale současně je to vydatnější, kořeněnější (taky podzimně barevnější) varianta než třeba rizoto s hráškem či chřestem, a to se v zamračených a deštivých dnech nadcházejícího podzimu rozhodně hodí!

Přeju Vám báječný barevný podzim a samozřejmě Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat