sobota 29. srpna 2015

Lehoučké bábovičky s ostružinami a levandulí



 

Ve chvíli, kdy se rodina rozroste o čtyřnohého psího kamaráda či kamarádku, Váš život se od podlahy změní. Pokud si nepořizujete psa jako modní doplněk či kvůli posílení statu quo, pak záhy zjistíte, že bez ohledu na to, že vzduchem se vznáší agresivní pyly a Vy jste silný alergik, navzdory čtyřiceti stupňům ve stínu, navzdory mlze, dešti, mrazu i sněžení, Vy jste každý den venku. A ne na chvilku nezbytně nutnou, abyste se přesunuli do práce, vlídné hospůdky nebo na návštěvu k přátelům. Vy jste venku tak často a tak dlouho, jak si přeje Váš pes! Pokud nejste prase, všechno Vaše oblečení, vydává podivně šustivý zvuk, protože po kapsách neustále nosíte zásobu sáčků...vy víte na co! A konečně díky svému psovi si velmi záhy vytvoříte pestrou databázi míst, kde kvete bez, rostou jahody či maliny nebo kam vyrazit na houby. Jsem už více než šest let hrdým "psím rodičem" a tak díky Carrince moc dobře vím, kam vyrazit na ostružiny! A tady je recept na ty nejlahodnější a nejvoňavější bábovičky plné ostružin.


Co budete potřebovat:

  • 3 čerstvá vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 90 g másla (žádné náhražky, prosím)
  • 125 ml plnotučného mléka, může být i smetana, když nedáte jinak
  • 225 g hrubé mouky
  • špetku soli
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • olej v rozprašovači či obal od másla na vymazání formiček
  • trocha mouky na vysypání formiček
  • cca 250 g/velký hrnek čerstvých ostružin 
  • hrst levandulových květů
  • formičky na bábovičky


Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem do nadýchané pěny. Do pěny přidejte hrudky změklého másla a mléko (nebo smetanu) odstáté na pokojovou teplotu a vše důkladně pár minut třete. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Nakonec přidejte bílkový sníh. V téhle fázi buďte opravdu opatrní a pokuste se krotit svůj temperament, bílek zapracujte tak lehce a něžně, jak to jen půjde.

Do těsta přisypte hrst levandulových květů a ostružiny. Zamíchejte je krouživým pohybem vidličkou a dávejte pozor, ať ostružiny zbytečně nerozmačkáte a neobarvíte si těsto, nebyl by to sice žádný průšvih, ale zbytečně si pokazíte estetický dojem ;-). 



Předehřejte troubu na cca 160-180°C. Neberte to jako dogma, vy přece znáte vrtochy své trouby nejlépe. Formičky na bábovičky případně formu na muffiny vymastěte a případně vysypte moukou. Naplňte je těstem a šup s nimi do trouby. Bábovičky pečte podle velikosti formiček cca 15 - 20 minut do zlatova.




Nechte je vychladnout, vyklopte se a pocukrované je můžete servírovat. 

Užijte si báječný, poslední prázdninový víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat