Pokud už Vám na zahrádce nebo v truhlíku
na okně povyrostly bylinky, je ten pravý čas na svěží jarní voňavou paštičku. A
pokud ne, tak vyrazte na farmářský trh a můžeme se do ní pustit společně!
Co budete potřebovat:
- 500g kuřecích jater
- 200g másla + cca 50g másla na zalití
- 2 šalotky
- 3 - 4 polévkové lžíce smetany (min 33%)
- 2 – 3 stroužky česneku
- 50 ml ginu
- Sůl
- Pepř
- 2 hrsti čerstvých jarních bylinek: tymián, šalvěj, mateřídoušku, rozmarýn a medvědí česnek
- hrst mandlových lupínků
Drůbeží játra pečlivě odblaňte, nakrájejte
je na menší kousky. Šalotku nakrájejte na drobno. Rozehřejte lžíci másla v hlubší pánvi,
osmahněte šalotky a když zezlátnou, přidejte rozdrcené a nasekané stroužky
česneku a játra a společně za občasného míchání restujte. Játra by měla být na
povrchu zlatohnědá, ale uvnitř stále trošku narůžovělá. Krátce před tím, než
budou játra hotová, zalijte je panákem ginu a nechte, aby do sebe gin
natáhla.
Játrovou směs přeložte do mixéru a spolu s vločkami
másla a smetanou rozmixujte na jemnou kaši. Směs osolte, opepřete a vmíchejte
nasekané bylinky. Část bylinek si ponechte stranou na máslovou zálivku.
Směs vlijte do keramické či kameninové
zapékací misky, povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou a posypte mandlovými lupínky.
Rozpusťte máslo, vmíchejte do něj zbylé
čerstvé bylinky a nalijte máslovou směs rovnoměrně na povrch paštiky. Máslo dodá paštice jemnou chuť a díky máslovému topingu nebude paštika na povrchu okorávat, i když v naší lednici k osychání obvykle nedostane dostatek času. Zapékací misku
uložte do lednice a nechte ztuhnout ideálně přes noc.
Paštiku servírujte s plátky opečené
bagetky nebo s čerstvým chlebem.
Užijte si báječné, bylinkami provoněné
jaro!
Žádné komentáře:
Okomentovat