pátek 22. května 2015

Jarní bylinková paštička



Pokud už Vám na zahrádce nebo v truhlíku na okně povyrostly bylinky, je ten pravý čas na svěží jarní voňavou paštičku. A pokud ne, tak vyrazte na farmářský trh a můžeme se do ní pustit společně!

Co budete potřebovat:
  • 500g kuřecích jater
  • 200g másla + cca 50g másla na zalití
  • 2 šalotky
  • 3 - 4 polévkové lžíce smetany (min 33%)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 50 ml ginu 
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 hrsti čerstvých jarních bylinek: tymián, šalvěj, mateřídoušku, rozmarýn a medvědí česnek
  • hrst mandlových lupínků




Drůbeží játra pečlivě odblaňte, nakrájejte je na menší kousky. Šalotku nakrájejte na drobno. Rozehřejte lžíci másla v hlubší pánvi, osmahněte šalotky a když zezlátnou, přidejte rozdrcené a nasekané stroužky česneku a játra a společně za občasného míchání restujte. Játra by měla být na povrchu zlatohnědá, ale uvnitř stále trošku narůžovělá. Krátce před tím, než budou játra hotová, zalijte je panákem ginu a nechte, aby do sebe gin natáhla.

Játrovou směs přeložte do mixéru a spolu s vločkami másla a smetanou rozmixujte na jemnou kaši. Směs osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky. Část bylinek si ponechte stranou na máslovou zálivku.

Směs vlijte do keramické či kameninové zapékací misky, povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou a posypte mandlovými lupínky. 


Rozpusťte máslo, vmíchejte do něj zbylé čerstvé bylinky a nalijte máslovou směs rovnoměrně na povrch paštiky. Máslo dodá paštice jemnou chuť a díky máslovému topingu nebude paštika na povrchu okorávat, i když v naší lednici k osychání obvykle nedostane dostatek času. Zapékací misku uložte do lednice a nechte ztuhnout ideálně přes noc.

Paštiku servírujte s plátky opečené bagetky nebo s čerstvým chlebem.



Užijte si báječné, bylinkami provoněné jaro!

Žádné komentáře:

Okomentovat