pondělí 30. března 2015

Špenátový krém na Zelený čtvrtek


Ačkoliv český název Zelený čtvrtek možná vznikl jen díky zkomolení jeho německého jména, kdy si prý naši prapředci Greindonnerstag - tedy lkavý čtvrtek přebarvili a dali tak vzniknout termínu Gründonnerstag, už po staletí představuje tenhle předvelikonoční den pro české hospodyňky výzvu v podobě zeleného pokrmu, který servírují na stůl. Možná, že Zelený čtvrtek v jistém ohledu i dává smysl...jde o jarní pokrmy a na jaře do kuchyně jako hurikán vlétnou zelené bylinky, mladé, zelené rostlinky, saláty, špenát, kopřivy, šťovík... takže bez ohledu na lingvistiku zkuste své blízké překvapit špenátovým krémem...



Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 150 - 200 g čerstvých špenátových listů
  • 50 g čerstvého cukrového hrášku
  • 30 g másla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • hrst bazalkových lístků
  • 8 křepelčích vajíček
  • 4 plátky toastového chleba
  • parmazánové hoblinky na ozdobu


Čerstvé listy špenátu operte ve studené vodě a rychle je spařte vařící vodou. Vyloupejte lusky cukrového hrášku. 


V kastrolu rozpusťte máslo. Vhoďte na něj spařený špenát a hrášek a zlehka orestujte. Osolte, opepřete. Zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte jej k varu a nechte pár minutek bublat.

Tyčovým mixérem rozmixujte špenát a hrášek, vhoďte hrstičku nasekaných či natrhaných čerstvých bazalkových listů, abyste polévku ovoněli a přidali jí další chuťový podtón.

Do polévky přilijte smetanu a nechte ji důkladně prohřát, nenechávejte ji však už znovu přecházet varem.

Mezitím si opečte toustový chléb a každý krajíček diagonálně rozpulte. Uvařte si křepelčí vajíčka na tvrdo. Nezapomeňte je pak rychle vychladit pod tekoucí studenou vodou, aby se snadno loupala. Vajíčka rozpulte. A konečně si připravte hoblinky parmezánu. Skvěle se dělají škrabkou na brambory.


Do talíře vlijte horkou polévku, přidejte jiskřičku másla. Na hladinu položte polovinu toastu, druhou ponechte vedle talíře. Přidejte dvě rozpůlená křepelčí vajíčka a namísto pomyslné třešinky ozdobte polévku parmazánovými hoblinkami.

Polévka chutná svěže, díky bazalce pikantně, jarně a báječně ;-)


Dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat