čtvrtek 12. března 2015

Lyžařův kulinární průvodce po Val di Fiemme




Údolí Val di Fiemme najdete nedaleko Bolzana v severní části Itálie. Pro oblast je nejen kulinárně určující, že se nachází na rakousko-italském pomezí, takže se zde velmi příjemně propojují vlivy obou národních kuchyní. Za lyžařskými zážitky sem jezdíme už řadu let a tak jsme měli možnost vyzkoušet z místní kuchyně opravdu ledacos. A good-life hotel Zirm, kde pravidelně nacházíme útočiště, je svojí kuchyní vyhlášený. Zdejšímu kuchaři rozhodně vděčím za to, že mě naučil jíst jehněčí a skopové nebo že probudil moji lásku k artyčokům. Navíc místní personál také dobře ví, že nejde jen o to, CO servíruje, ale i JAK to činí:-). 

Možná si řeknete: "Ryba z ubrousku? Taková blbost!" Ale věřte, že taková blbost dělá opravdu spokojené stolovníky!

Jednou, jednou se to taky takhle naučím, zatím jsem ráda, že umím složit Večerníčkovu čepici a skládačku Nebe, peklo, ráj...

Ať už ale budete při svém lyžařském výletě do téhle oblasti bydlet kdekoliv, tady je pár tipů, čím si udělat radost. Obvykle snažím, aby moje fotografie byly pěkné na oko, v tomhle případě zkuste být k jejich kvalitě shovívaví, fotit na mobil znamená vždycky určité omezení.

Chcete-li se na sjezdovce zahřát, můžete si samozřejmě dát i horký čaj, ale jste-li v severní Itálii, pak rozhodně musíte vyzkoušet tři energetické zabijáky: Lumbumba, nápoj zvaný Cioccolata Super Confusa a moje nejoblíbenější Bombardino. Zejména Bombardino si můžete koupit už jako namíchanou směs ve většině místních obchodů a doma už pak jen stačí si směs ohřát a dodat navrch čepici šlehané smetany, vyzkoušela jsem to. Ale ačkoliv chuť byla bezpochyby ta "pravá", Bombardino chutná vždycky nejlépe na sjezdovce!

Pod názvem Lumbumba se schovává čokoláda, rum a šlehaná smetana.
Ciccolata Super Confusa vás zahřeje kombinací horké čokolády, amareta a vanilkovou pěnou neboli mousse.



Mým favoritem je ale vaječný koňak, rum a šlehaná smetana zvané Bombardino - někde v podvědomí mi tenhle nápoj evokuje třeskutě dobrého lyžaře:-) 

Pokud nejste na sladké, tak si můžete určitě udělat radost "panáčkem" hruškové pálenky Williams, který se podává s kouskem naložené hrušky napíchnuté na párátku s vlaječkou. Budete-li se snažit, na konci týdne můžete mít slušnou sbírku:-). 

A samozřejmě Vám tu naservírují i klasickou grapu. Když jsem se v rámci degustace ptala, která je ta "echt" místní, Bruno odpověděl, že grapa s příchutí hořce. Ano, to je ta temně modrá horská bylina s květem ve tvaru zvonce. Když na mě zamrkal očkem, bylo mi jasné, že právě ji musím vyzkoušet. Nuže, hořcová grapa je skutečně skvělá, doporučuji ji ale vyzkoušet až docela na závěr, protože Vám sežehne chřtán a několik hodin zcela vyautuje chuťové pohárky. 

Ale přejděme k jídlu. Určitě se můžete odbýt i salátem, který bude výborný, zdravý, zalitý báječným panenským olivovým olejem a plný vitaminů v barevné směsi čerstvé zeleniny, ale obvykle to není moje první volba.


Tou je báječný  masový vývar s knedlíčky. Nejčastěji jsou to knedlíčky špekové a zasypané hromadou na jemno nastrouhaného parmazánu. V jednotlivých chatách (italsky též baita) a hospůdkách na svazích Val di Fiemme narazíte na řadu mírně se lišících receptů na knedlíčky. Ať už si dáte jakékoliv, pravděpodobně nikdy neuděláte chybu. A když už je řeč o knedlíčcích, pravdou je, že jsou opravdu tím nejdůležitějším v tomhle pokrmu, proto si také neobjednáváte knedlíčkovou polévku, ale knedlíčky ve vývaru tedy Canederli in brodo.

Canederli in brodo
Pokud už si musíte dát salát a i na horách si střežíte štíhlou linii, určitě můžete vyzkoušet roasbeef z místních horských býčků.


Neodmyslitelnou součástí italské kuchyně je samozřejmě pasta neboli těstoviny a malé nočky z bramborového nebo krupicového těsta zvané gnocchi. Obojí se obvykle servíruje naproti českým zvyklostem jako předkrm, ale v italských horách si je často můžete objednat i jako hlavní chod a tomu pak odpovídá i velikost porce.

   
Na tomto místě si prostě nemohu odpustit malé lingvistické okénko. Správná výslovnost pokrmu zvaného gnocchi je v italštině [ňo´ki]. Rozhodně se nechci na nikoho povyšovat, i já často zápolím s názvy řady např. francouzských pokrmů, ale v takovém případě si ráda nechám poradit. Pokud ale ještě jednou uslyším spolustolovníka, nedej bože číšníka pronést hrdě [ňoči], pravděpodobně skončím na ARU:-).
Lasagne alla bolognese.

I ve Val di Fiemme ochutnáte klasické lasagne s rajčatovo masovým ragů zvané lasagne alla bolognese. Pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, můj tip jsou plněné ravioly.

Letošním úlovkem byly rozhodně ravioly plněné kozím sýrem s parmskou šunkou a bylinkami. Parmská šunka byla nejen v náplni z čerstvého kozího sýra, ale několik lehce orestovaných plátků šunky vytvořilo růžičku uprostřed talíře. Parmazán a přepuštěné máslo už byli jen poslední kapkou v tomhle moři chutí.

Doporučení si zaslouží i tzv. tyrolské prkénko. Tedy výběr místních uzenin a sýrů. Chalupu od chalupy se liší podle toho, od jakého sedláka hospodský objednává, ale vždycky zažijete koncert chutí a vůní.

A na závěr se dostávám ke sladkostem. Absolutní klasika rakousko-italského pomezí je jablečný štrůdl. I ten se chalupu od chalupy liší, někde používají těsto listové,jinde máslové nebo odpalované, někde jablka strouhají, jinde čtvrtí, někde servírují se šlehanou smetanou, jinde s vanilkovým krémem, někde s obojím, ale vždycky, vždycky je to lahoda.


A pro ty, co požadují nějaké ty inovace, vyzkoušejte dortík z odpalovaného těsta, vypadá jako velký nadýchaný mráček plný šlehané smetany a vanilkové pěny, je pokapaný horkou čokoládou a po jeho konzumaci budete mít pocit, že jste v cukrářském nebi.

A sladkého do třetice: Jablka v županu s vanilkovým krémem. I z téhle fotky je jasné, že dobří kuchaři nic nešidí a když je krém vanilkový, je v něm skutečně vanilka a nikoliv tresť nebo vanilkový cukr.
Jablka v županu s vanilkovým mousse

Dobrou chuť a Skol!

Žádné komentáře:

Okomentovat