sobota 28. února 2015

Grilovaná (nejen) kořenová zelenina



Pokud rádi vaříte ze sezónních surovin a/nebo pokud hledáte zdravější přílohu například ke kančímu ragú, vepřové pečeni, pečené drůbeži nebo mnoha jiným masovým pokrmům, budete touhle zeleninkou nadšení. Na původní recept jsem narazila bezpochyby v nějakém časopise a postupem času jsem si vytvořila svoji vlastní verzi. A to můžete udělat i Vy, zeleninu můžete obměňovat podle ročního období, podle toho, jak je zásobovaný Váš zelinář, podle aktuální nabídky na Vašem farmářském trhu a hlavně podle Vaší vlastní chuti.

Co budete potřebovat (na cca 4 - 6 porcí):

  • 3-4 větší mrkve
  • bulva celeru
  • 2-3 větší petržele
  • 2 větší topinambury
  • palice česneku
  • bulva fenyklu
  • 4 šalotky nebo 1 středně velká červená cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml balsamikového octa
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • hrst tymiánu
  • alobal


Veškerou zeleninu očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte podélně na čtvrtiny a každý kousek pak ještě po šířce překrojte. Topinambury (sladké brambory) a celer pokrájejte na kostky o něco menší než kousky mrkve a petržele. Cibuli/šalotky a fenykl nakrájejte na osminy. Oddělte stroužky česneku, ale jednotlivé stroužky už neloupejte.

Vložte zeleninu do pekáče či keramické zapékací mísy vyložené pečícím papírem. V misce smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, trochu pepře, tymián a třtinový cukr. Zalite nálevem zeleninu v pekáči. 

Pekáč přetáhněte alobalem a nechte asi hodinu odpočívat v lednici, aby zelenina nasála zálivku. 




Po hodince zeleninu promíchejte a vložte pekáč přikrytý alobalem do trouby předehřáté na 200°C. Pečte asi půl až tři čtvrtě hodiny. Poté odstraňte alobal, zeleninu osolte hrubozrnnou solí a nechte dopéct. Bude to trvat asi  20-30 minut podle toho, jak velké jsou kousky zeleniny. V této fázi je nejlepší zvolit modus pečení zespodu a grilování svrchu. Balsamikový ocet obsažený v zálivce zkaramelizuje a dodá zelenině báječnou chuť!

Hotovou zeleninu můžete servírovat v jednotlivých porcích k masu na talíři nebo ji postavit přímo v pekáči či zapékací míse na stůl, aby si každý naložil podle vlastní chuti. Jen pozor, aby se Vaši hosté o poslední kousky nepoprali:-).  



Dobrou zdravou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat