středa 11. února 2015

Báječná vaječná pomazánka


Tentokrát si jsem si pomazánku natřela na dýňový knackebrot a věřte nebo ne... Bylo to báječné!

Každý z nás má jídlo, které miluje víc než cokoliv jiného, každý z nás má jídlo, na něž shání recept a přitom všechny, které vyzkouší prostě nejsou... hmm, to pravé ořechové! A dost možná, že takových dobrůtek máte i víc... Jedním z těch mých, takové moje kulinářské Šangri-La, je vaječná pomazánka. Legrační, že? 

Nejblíže se přiblížila Dita P., její pomazánka se té "mojí", kterou jsem kdysi ochutnala a pamatovala si ji z dětství, mládí, byla opravdu velmi blízko. A tak jsem ji dále pilovala a pilovala... Možná, že když tu moji vyzkoušíte, zjistíte, že jako základ dobrý, ale že tu svoji musíte prostě ještě vyladit. I to má smysl a jestli vám to přinese to správné potěšení, tak proč  ne?


Co budete potřeovat (na 2 porce, cca 200g pomazánky):
  • 2 vejce vařená na tvrdo
  • 75 g pomazánkového másla
  • malá červená cibulka
  • špetka čerstvé pažitky
  • čajová lžička majonézy
  • čajová lžička dijonské hořčice
  • špetka soli
  • špetka na hrubo mletého pepře
  • bagetka nebo čerstvý chléb


Na tvrdo uvařená vejce rozpulte, oddělte bílky a žloutky. Bílky nasekejte na hrubo, žloutky utřete se špetkou soli v misce. Přidejte pomazánkové máslo, majonézu a francouzskou hořčici a vše velmi důkladně prošlehejte tak, aby měla pomazánka jemnou, hladkou konzistenci.

Vmíchejte na jemno nasekanou cibulku, přisypte čerstvou nasekanou pažitku, dle cuti dosolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem tří barev. Nakonec zlehka vidličkou vmíchejte nasekané bílky.


A je to! Na čerstvé bagetce či s kouskem čerstvého kváskového chleba je to prostě... Báječné!

 

A co budete snídat Vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat