úterý 16. prosince 2014

Pepíčkův báječný salám


Pokud neradi pečete a přesto se nechcete uchýlit ke kupovanému cukroví na slavnostním stole, můžete vyzkoušet některý z mnoha druhů nepečeného cukroví. Pestrost nepečeného cukroví jsem osobně ocenila zejména před pár lety, kdy se kompletní rekonstrukce mojí (báječné) kuchyně zcela nepředloženě protáhla od října až do poloviny Adventu a díky tomu jsme doma vařili celou dobu na propanbutanovém dvojvařiči z chaty. Ale zvládli jsme to! I když zpětně jsem opravdu moc ráda, že přede mě řemeslníci nepostavili výzvu uvařit na něm štědrovečerní večeři:-)


Trochu na pochybách u tohoto receptu jsem také co se názvu týče. V černém sešítku babičky Dáši byl krasopisně vyvedený nadpis Pepíčkův vánoční salám, ale... v naší rodině, kam až moje paměť sahá, žádného Josefa nemáme... Tak nevím! Nicméně příliš se tím netrápím a jsem odhodlaná babičce její tajemství ponechat, tím spíš, že zeptat se jí už dnes, bohužel, nemůžu.


Co budete potřebovat:
  • 250 g dětských piškotů
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g Hery
  • 25 g kvalitního kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vejce
  • špetku skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • vanilkový cukr nebo čerstvou vanilku
  • hrstku nahrubo nasekaných lískových ořechů 
  • hrstku mandlí
  • hrstku rozinek či sultánek
  • dále možno i kandované ovoce, sušené brusinky apod.
  • potravinovou folii



Na válu rozdrťte válečkem dětské piškoty (jestli nemáte natrénováno, použijte chopper), zasypte je cukrem, přidejte hrudky Hery a vše poprašte kakaem a kořením. Nakonec přilijte rum, rozlepněte vejce a přisypte vanilkový cukr. Možná bych se opět přikláněla k tomu, abyste vanilkový cukr nahradili opravdovou vanilkou, ale nechám to na Vás:-)


Zpracujte vše na vláčné těsto. Do takto připraveného těsta postupně zapracujte všechny dobroty jako jsou oříšky, mandle, sultánky, kandované ovoce. Letošním vylepšením našeho salámku jsou Katčiny opilé ořechy, takže tohle cukroví nebude pro řidiče:-).


Nakonec zformujte těsto do pěkného "salámku", rozložte si potravinovou folii, posypte ji přes sítko moučkovým cukrem a pečlivě zabalte. Namísto cukru můžete folii, do níž budete salámek balit, posypat třeba kakaem, salámek pak bude mít zajímavou, příjemně hořkou šálku. 


Pepíčkův salám uložte do lednice. Já ho schovávám vždycky až na to nejzazší místo, do nejtemnějšího kouta naší lednice, aby se salám dočkal Vánoc a odbyl si svoji premiéru ideálně až na Štědrý večer. 


Když o tom tak teď nad skleničkou Katčina báječného vaječného koňaku dumám, možná bych mohla salámek přejmenovat na Katčin... báječný samozřejmě, ostatně neznám žádného Pepíčka... a Vy? Vy si klidně udělejte Zuzančin, Verunčin, Zdenčin, Jiříkův či Bertíkův salám a nenechte se zbytečně  svazovat terminologií! ;-)


Pěkný večer a báječné voňavé sny!




Žádné komentáře:

Okomentovat